Åttonde budet

Gamla testamentet

Du skall inte stjäla. 2 Mosebok 20:15

Det åttonde budet är enkelt! Du ska inte stjäla, alltså ta någonting som tillhör någon annan.

Nya testamentet

Buden kan du: Du ska inte mörda. Du ska inte begå äktenskapsbrott. Du ska inte stjäla. Du ska inte vittna falskt. Du ska inte ta ifrån någon det som är hans. Hedra din far och din mor.” Markusevangeliet 10:19

I nya testamentet kan vi se att samma bud återges: du ska inte stjäla. Men det skärps också: du ska inte ta ifrån något det som är hans. Helt klart handlar det inte bara om stölder men även om mindre saker.

Tjuven ska sluta stjäla och i stället arbeta och göra nytta med sina händer, så att han har något att dela med sig åt den som behöver. Efesierbrevet 4:28

Tjuven är befalld att byta inriktning på sitt liv, att ta från det andra har slitit ihop, till att börja arbeta för sitt uppehälle. För att sedan börja kunna göra gott. Lägg märke här att det inte finns något utrymme för Robin Hood-mentalitet! Tjuven ska sluta stjäla, och vara generös med sina egna surt förvärvade slantar!

varken tjuvar eller giriga, varken drinkare, förtalare eller utsugare ska ärva Guds rike. 1 Korintierbrevet 6:10

Är du en tjuv?

Har du någonsin stulit någonting? även någonting litet, snattat någonting kanske? Då är du en tjuv. Kanske du är en korrupt politiker som är generös med andras pengar men inte dina egna?

Eller så kanske du vill leva på andras välfärd men själv inte bidra. Observera att det är skillnad på att inte vilja bidra och att inte kunna bidra.

Men om du är en tjuv, girig eller utsugare så måste du omvända dig till Gud och be om syndernas förlåtelse. Då kan du bli frälst och förlåten genom Jesus Kristus.

Tagged

Leave a Reply